Ezavas

Ezavas yra Izaoko ir Rebekos sūnus ir Jokūbo brolis dvynys. Nors jis yra vyresnysis brolis, pirmagimio palaiminimo nesulaukia. Ezavas yra edomitų, su kuriais izraelitai nuolat konfliktuodavo, protėvis.

Vardas Ezavas

Ezavas dar vadinamas „Edomu“. Edomas reiškia „raudona“. Ši reikšmė pasakojimuose apie Ezavą aiškinama dviem būdais. Jo plaukai raudoni, o gimus jo visas kūnas buvo padengtas plaukais (Genesis 25:25). Taip pat yra ryšys su raudonųjų lęšių sriuba, kurią jis gavo iš Jokūbo mainais už savo pirmagimystės teisę (Genesis 25:30).

Ezavas yra tėvo Izoko numylėtinis, nes jis nuolat parneša namo šviežiai sumedžiotą medžioklės grobį. Jo motina Rebeka pirmenybę teikia jaunesniam broliui dvyniui Jokūbui, kuris mėgsta pasilikti palapinėse. Ezavas veda kelias kanaanietes moteris, nors jo tėvai šiai minčiai prieštarauja.

Ezavas ir Jokūbas

Ezavas iškeičia savo pirmagimio teisę jaunesniajam broliui Jokūbui į dubenį lęšių sriubos ir duonos (Genesis 25:29-34). Jis taip pat praranda pirmagimio palaiminimą, nes Jokūbas apgauna savo aklą tėvą. Jokūbas apsimeta Ezavu, tad tėvas palaimina Jokūbą vietoj Ezavo.

Ezavas dėl šio poelgio taip pyksta, kad nori nužudyti Jokūbą. Jokūbas pabėga pas dėdę Labaną Harane. Kai po daugelio metų Jokūbas grįžta į Kanaaną, abu broliai susitaiko (Genesis 33:4).

Edomas

Ezavas yra edomitų protėvis. Pagal Genesis 36:6-7 jis įsikuria su šeima ir visu savo turtu Seyro aukštumose. Šis kalvotas regionas kitoje Jordano upės pusėje garsėja raudonais kalnais. Todėl jis dar vadinamas Edomu.

Edomitai ir izraelitai nuolat tarpusavyje konfliktavo. Kokie gilūs kartais būdavo nesutarimai tarp dviejų tautų, galima pamatyti iš pranašysčių tekstų, kuriose minimas Edomas. Malachi 1:2-3 skaitome, pavyzdžiui: „Argi Ezavas ne Jokūbo brolis? –t ai VIEŠPATIES žodis. – Tačiau aš mylėjau Jokūbą, o Ezavo nekenčiau“.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime