Debora

Debora yra vienintelė Teisėjų knygos teisėja moteris. Ji taip pat buvo vadinama pranaše. Deboros ir Barako vadovaujama Izraelio armija nugali kanaaniečių armiją (Teisėjų knyga, 4 skyrius). Ši pergalė taip pat apdainuojama „Deboros giesmėje“ (Teisėjų knyga, 5 skyrius)

Deboros vardas

Deboros vardas reiškia „bičių medus“. Tačiau Teisėjų 4-5 skyriuose aprašomiems pasakojimams šis vardas neturi ypatingos reikšmės.

Kitos moterys Biblijoje, kurios vadinamos Deboros vardu yra Rebekos žindyvė (Genesis 35:8) ir Tobito prosenelė (Tobit 1:8).

Teisėja ir pranašė

Debora buvo Lapidoto žmona. Ji vadinama teisėja ir pranaše. Tai reiškia, kad ji turėjo galią ir atliko svarbią socialinę bei dvasinę funkciją. Debora pirmą kartą pasirodė regione tarp Ramos ir Betelio, esančiame į šiaurę nuo dabartinio Jeruzalės miesto. Savo sprendimus ji skelbė ne miesto vartuose, kaip buvo įprasta, o po medžiu, vadinamąja Deboros palme.

Debora ir Barakas

Debora prašo Barako Dievo vardu suformuoti kariuomenę ir kovoti su kanaaniečiais. Kanaano karalius Jabinas Izraelio tautą engia jau beveik dvidešimt metų. Barakas atsako, kad vykdys šią užduotį tik tuo atveju, jei Debora eis kartu su juo. Debora jam išsako pranašystę, kad kanaanitų armijos vadą nužudys moteris.

Barakas ir jo vyrai nugalėjo kanadiečius, bet jų vadas Sisera iššoka iš savo karietos ir pabėga. Jis slapstosi Jaelės palapinėje, kurioje manosi esąs saugus. Bet kai išsekęs Sisera užmiega, Jaelė  įkala palapinės kuolelį jam per smilkinį ir jis miršta.

Deboros giesmė

Deboros giesmę randame Teisėjų knygos 5 skyriuje. Prieš giesmę pateiktame aprašyme skaitome, kad Debora ir Barakas šią giesmė giedojo drauge nugalėję kanaaniečių armiją. Pasakojimas ir giesmė yra pateikiami kartu, tačiau juose akcentuojami skirtingi dalykai.

Ši Teisėjų knygos 5 skyriaus giesmė skirta įvairioms Izraelio giminėms, kurios kartu žygiuoja į mūšį prieš Kanaano karalių. Tačiau kai kurios giminės atsisako dalyvauti kovoje (Judges 5:17). Teisėjų knygos 4 skyriaus pasakojime įvardijamos tik dvi giminės ir akcentuojamas bendras kariuomenės vado Barako ir pranašės Deboros vadovavimas.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime