Ahabas

Ahabas –  Šiaurinės Izraelio Karalystės karalius, valdęs maždaug nuo 871 iki 852 m. pr. Kr. Jis pasekė tėvo Omri pėdomis ir užtikrino karalystei ekonominę gerovę. Pagal Bibliją Ahabas buvo blogas karalius, nes tarnavo vaisingumo dievui Baalui.

Ahabo vardas

Vardas Ahabas reiškia „brolis tapo tėvu“, kuris parodo, kaip didžiavosi jo tėvas, kai gimė Ahabas. Ahabas pakeičia tėvą Omrį ir 22 metus karaliauja Samarijoje Šiaurinėje Karalystėje.


Ahabas veda princesę Jezabelę iš Sidono. Ji skatina jį tarnauti kanaanitų dievui Baalui, o ne Izraelio Dievui.

Ahabas ir Elijas

Dievas siunčia pranašą Eliją Ahabui. Elijas pranašauja, kad trejus metus nelis, ir žemė kentės nuo sausros. Po trejų metų Elijas grįžta pas karalių Ahabą ir nori, kad jis surengtų jo ir Baalo pranašų varžybas. Abi besivaržančios pusės turi sukurti aukurą, paaukoti auką savo dievui ir paprašyti jo uždegti ugnį aukure. Baalas neatsako į savo pranašų maldavimus, bet Izraelio Dievas Elijo auką uždega ugnimi iš dangaus.

Kiti istoriniai tekstai

Be Biblijos nuorodų Ahabą randame minimą kituose senoviniuose dokumentuose. Asirijos karalius


Ahabas –  Šiaurinės Izraelio Karalystės karalius, valdęs maždaug nuo 871 iki 852 m. pr. Kr. Jis pasekė tėvo Omri pėdomis ir užtikrino karalystei ekonominę gerovę. Pagal Bibliją Ahabas buvo blogas karalius, nes tarnavo vaisingumo dievui Baalui.

Ahabo vardas

Vardas Ahabas reiškia „brolis tapo tėvu“, kuris parodo, kaip didžiavosi jo tėvas, kai gimė Ahabas. Ahabas pakeičia tėvą Omrį karaliumi ir 22 metus karaliauja Samarijoje {topic_2865_Šiaurinė Karalystė.


Ahabas veda princesę Jezabelę iš Sidono. Ji skatina jį tarnauti kanaanitų dievui Baalui, o ne Izraelio Dievui.

Ahabas ir Elijas

Dievas siunčia pranašą {topic_1738_Eliją Ahabui. Elijas pranašauja, kad trejus metus nelis, ir žemė kentės nuo sausros. Po trejų metų Elijas grįžta pas karalių Ahabą ir nori, kad jis surengtų jo ir Baalo pranašų varžybas. Abi besivaržančios pusės turi sukurti {topic_1818_aukurą, paaukoti savo dievui ir paprašyti jo uždegti ugnį aukure. Baalas neatsako į savo pranašų maldavimus, bet Izraelio Dievas Elijo auką apšviečia ugnimi iš dangaus.

Papildomi bibliniai tekstai

Be Biblijos nuorodų Ahabą  randame minimą kituose senoviniuose dokumentuose. Asirijos karalius Šalmanesaras III laiko Ahabą vienu iš savo oponentų Karkaro mūšyje (853 m. pr. Kr.).


Akmeniniame stulpe Meša, Moabo karalius, užrašo, kad Ahabas „Omri sūnus, kaip ir jo tėvas, engia moabitus“. Pagal 2 Kings 3:4-5 karalius Meša po Ahabo mirties sukilo prieš izraelitus.

Ahabo mirtis

Pagal 1 Karalių 22 Ahabas žuvo kare su aramėjais. Kadangi pranašas Michėjas, Imlos sūnus iš anksto jį apie tai buvo įspėjęs, Ahabas apsirengė kaip eilinis karys, kad aramėjai jo mūšyje neatpažintų.


Tačiau aramėjų kariuomenės karys įtempė lanką ir netyčiomis pataikė Izraelio karaliui tarp šarvų sandūrų. Jis buvo sunkiai sužeistas ir negalėjo palikti mūšio lauko, todėl vakarop jis mirė.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime