Giesmių giesmė: datavimas

Kokiu laikotarpiu buvo sukurta „Giesmių giesmė“, atsakyti sunku. Tikriausiai ji buvo parašyta ne kaip vientisa poema, o pirmiausiai buvo parašyti mažesni poetiniai vienetai. Vėliau šie poetiniai vienetai buvo surinkti į vieną knygą.

Tradicinis datavimas

Tradiciškai šios knygos autorystė priskiriama karaliui Saliamonui, todėl datuojama dešimtuoju amžiumi pr. Kr.

Šiuolaikinis datavimas

Lyginamieji kalbos tyrimai aiškiai rodo, kad „Giesmių giesmė“ negalėjo būti parašyta prieš Babilonijos tremtį, trukusią nuo 500 iki 400 m. pr. Kr. Kai kurie Biblijos mokslininkai šioje knygoje įžvelgia graikų avių ganytojų dainų įtaką. Tuomet galima „Giesmių giesmės“ parašymo data galėtų būti III a. pr. Kr. pradžia, t.y. helenistinio laikotarpio pradžioje.

„Giesmių giesmės“ parašymo data ir autorius lieka spėlionių objektu. Tikriausiai senosios poezijos fragmentai buvo surinkti ir sudėti į vieną knygą. Prie tokios prielaidos veda senovinio Izraelio karališkojo miesto Tircos paminėjimas šioje knygoje.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime