Giesmių giesmė: struktūra

Giesmių giesmės poetiniuose skyriuose yra pateikiami dialogai, kurie vystosi įvairių personažų pokalbyje. Nors tekste kalbėtojai nėra aiškiai įvardinti, dažname Biblijos vertime jie įvardijami kaip: vyras, moteris, moters broliai ir grupė moterų.

Į klausimą, ar knyga yra darni visuma, sunku atsakyti.

Knygos struktūra, pagal veikėjų balsų kaitą

Vyras ir moteris labai myli vienas kitą. Jie susipažįsta ir išraiškinga, gamtos įvaizdžius naudojančia kalba apdainuoja vienas kito grožį. Moteris apdainuoja tai, kas kelia grėsmę mylimųjų meilei. Moters broliai ar moterų grupė atsako choru.

Sekant veikėjų balsų kaitą Giesmių giesmę galima suskirstyti į septynias didesnes dalis:

Knygos struktūra, pagal temas

Iš kitos pusės, knygą, remiantis pasikartojančiomis temomis, galima suskirstyti į penkias pagrindines dalis:

  1. 1.Song of Songs 1:1-14: įvadinėje perikopėje supažindinama su kūrinio veikėjais.
  2. 2.Song of Songs 1:15-4:1: pirmasis tekstinis vienetas prasideda ir baigiasi refrenais, skirtais grožiui (Song of Songs 1:15 ir Song of Songs 4:1). Laimingi įsimylėjėliai iškeliauja į gamtos pasaulį (žr. pvz. Song of Songs 1:16-2:3 ir Song of Songs 2:8-13). Tačiau retkarčiais jie praranda vienas kitą (žr. pvz., Song of Songs 2:5 ir Song of Songs 3:1-3).
  3. 3.Song of Songs 4:1-6:7: antrasis skyrius prasideda ir baigiasi refrenais apie grožį (Song of Songs 4:1-3 ir Song of Songs 6:5-7). Vis intensyviau kartojasi priešingi vienas kitam džiaugsmo ir nerimo motyvai.
  4. 4.Song of Songs 6:8-8:7: Paskutinio pagrindinio vieneto pradžioje ir pabaigoje kyla klausimas „Kas ji?“ (Song of Songs 6:10 ir Song of Songs 8:5). Prieš šį pirmąjį klausimą apie jos tapatybę, suskamba nuotakos grožį girianti giesmė (Song of Songs 6:8-9), o po antrojo seka eilutės, kuriose kalbama apie vaisingumą (Song of Songs 8:5). Visas skyrius užbaigiamas teiginiu apie išmintį (Song of Songs 8:6-7), kuriame apibendrinamas kraštutinio džiaugsmo ir tragedijos santykiuose kontrastas.
  5. 5.Song of Songs 8:8-14: baigiamosiose eilėse minimas moters Mylimasis, jos broliai ir net Saliamonas. Šios paskutinės eilės visų pirma yra odė moteriškumui.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime