Patarlių knyga

Patarlių knyga – tai (dažniausiai) trumpų patarlių rinkinys. Per šias patarles siekiama skaitytojui perteikti žinias, praktinę pasaulėžiūrą ir moralinį sąmoningumą, kurie gali būti naudingi įvairiose gyvenimo srityse.

Knygos pavadinimas

Patarlių knyga pavadinta pagal paantraštę, kuria ji prasideda: „Saliamono, Dovydo sūnaus, Izraelio karaliaus, patarlės“.

Autorius

Daugelis patarlių priskiriamos karaliui Saliamonui. Jis žinomas kaip išmintingiausias Izraelį valdęs karalius. Jam yra priskiriama 3000 patarlių ir daugiau nei 1000 giesmių autorystė.

Tačiau knygoje randama patarlių, priskiriamų ir kitiems išminčiams, kurie netgi gyveno už Izraelio ribų. Šios patarlės randamos Patarlių knygos  Išminčių posakių rinkiniuose (Patarlių 22:17-24:34). Saliamono vardo paminėjimas pabrėžia teksto pobūdį ir svarbą.

Temos

Patarlių knyga – puikus biblinės išminties knygos pavyzdys. Ši knyga mums padeda susidaryti įspūdį apie tai, kas senovės Izraelyje buvo laikoma išmintimi. Kai yra svarstoma, kas yra išmintinga, ir koks žmogus yra laikomas išmintingu, svarbią reikšmę turi pagarbos Dievui išreiškimas. Siekti tikros išminties, reiškia, gerbti Dievą ir gyventi pagal jo įstatymus.

Patarlių knygoje daugiausia patarlių kalbančių apie praktinę išmintį ir pamokymų, kaip gyventi. Jos skirstomos į šias kategorijas:

  • santykiai su kitais žmonėmis įvairiose situacijose;
  • geros manieros;
  • sąžiningumas ir patikimumas verslo reikaluose;
  • teisingas požiūris į gyvenimą.

Kuklumas, kantrybė, gerumas ir atsargus elgesys visada yra išskiriami, kaip dorybės.

Ypatybės

Proverbs 1-9 ir Proverbs 30-31 yra ilgesni skirtingos apimties literatūriniai vienetai. Tie patys motyvai nuolat kartojasi: išmintis, žinios ir įžvalgos, teisumas, dievobaimingumas, ir gyvenimo kaip kelio vaizdavimas.

Patarlių knygos 10 –29 skyriuose esančios patarlės yra mažiau apibrėžto turinio, bet griežtesnės formos. Kiekviena patarlė savo ritmu hebrajų kalba yra užbaigtas poetinis vienetas, kuriam būdingas paralelizmas. Daugelį patarlių sudaro du lygiagretūs teiginiai, kurie išreiškia antitezę tarp to, kas išmintinga ar gera, ir to, kas yra pikta ar bloga.

Vieta Biblijoje

Patarlių knyga drauge su Jobo knyga ir Mokytojo knyga priklauso poetinėms knygoms.

Hebrajų Biblijoje Tanache Patarlių knyga yra Raštų dalis (hebr. Ketuvim).

Žanras

Patarlių knyga priklauso vadinamajai išminties literatūrai. Ši literatūra tikriausiai buvo rašoma profesionalių rašytojų ir poetų, dirbusių rūmuose ir šventyklose. Jos tikslas – perteikti skaitytojui žinias ir moralinį sąmoningumą.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime