Mokytojo knyga

Mokytojo knyga yra viena iš Senojo Testamento Išminties knygų. Ši knyga yra kupina išminties apie gyvenimą.

Knygos pavadinimas

Hebrajų kalba knygos pavadinimas yra Qohelet. Tai pirmasis šios knygos žodis, reiškiantis „mokytojas“ arba „pamokslininkas“. Šio žodžio vertimas ir naudojamas knygos pavadinimui kai kuriose šiuolaikinėse Biblijose, pavyzdžiui, Liuterio vertime. Daugelyje Biblijos vertimų anglų kalba naudojamas graikiškas pavadinimas Ecclesiastes. Visgi dažniausiai šios knygos pavadinimas verčiamas iš qohelet kaip „filosofas“. Žodis qohelet knygoje minimas septynis kartus, kaip asmens, kuris, greičiausiai, veikė kaip mokytojas, vardas.

Temos

Mokytojo knygoje pateikiamos įvairios temos, kurios daugiau ar mažiau yra tarpusavyje susijusios:

  • Gerai žinomuose Ecclesiastes 1:2 žodžiuose apibendrinama svarbi tema: „Miglų migla! – sako Mokytojas. Miglų migla! Viskas migla!” Šie žodžiai apie gyvenimo beprasmiškumą kartojami ir Ecclesiastes 12:8.
  • Kitos knygos temos atskleidžiamos Ecclesiastes 1:3. Dvi svarbiausios knygos temos yra gyvenimo prasmės klausimas ir klausimas, ką žmogus gali padaryti, kad būtų laimingas.
  • Kitas svarbus motyvas – laiko ir gamtos ciklas. Nieko naujo niekada nebūna, viskas tik cikliškai kartojasi.

Knyga aiškinama įvairiai. Vieni Mokytoją laiko gilaus tikėjimo žmogumi, kiti - skeptiku, pesimistu ar agnostiku.

Ypatybės

Mokytojo knyga yra įdomi savo turiniu ir stiliumi. Žemiau pateikiamos trys gerai žinomos ištaros pristato tris poetines knygos ištraukas:

  • „Miglų migla! Viskas migla!“ (Ecclesiastes 1:2-12);
  • „Viskam yra metas, ir kiekvienam reikalui tinkamas laikas po dangumi.“ (Ecclesiastes 3:1-8);
  • „Atmink Kūrėją savo jaunystės dienomis“ (Ecclesiastes 12:1-8).

Šios ištraukos yra labai svarbios visai knygai, nes jose išreiškiamas vadinamasis ciklo motyvas, cikliška laiko ir gamtos seka.

Tačiau knygoje esanti proza taip pat pasižymi tokiomis poetiškomis savybėmis kaip ritmas, paralelizmas ir vaizdiniai. Ištraukose, kuriose vyrauja praktiniai patarimai, ritmas ryškus. Labiau kontempliatyviose ištraukose vyrauja lėtesnis tempas.

Vieta Biblijoje

Daugelyje Biblijos leidimų Mokytojo knyga priskiriama poetinėms knygoms.

Hebrajų Biblijoje Mokytojo knyga yra viena iš penkių Iškilmių tekstų ritinių (hebr. Megillot) kūrinių ir yra Raštų (hebr. Ketuvim) dalis. Ji tradiciškai buvo skaitoma sinagogoje per Tabernakulių šventę (hebr. Sukkot).

Žanras

Mokytojo knyga priklauso išminties literatūrai, kaip ir pvz., Jobo ir Patarlių knygos. Ši literatūra tikriausiai buvo sukurta rūmuose ir šventyklose dirbančių profesionalių rašytojų ir poetų. Jos tikslas – perduoti žinias ir moralinį sąmoningumą.

Kanonas

Mokytojo knyga į Biblijos kanoną buvo įtraukta tik vėlesniu etapu dėl šioje knygoje vyraujančio skeptiško požiūrio.

Galiausiai ši knyga buvo įtraukta į kanoną dėl dviejų priežasčių: tradicinio požiūrio, kad jos autorius buvo Saliamonas, ir pamaldaus bei dievobaimingo epilogo Ecclesiastes 12:9-14.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime