Jobo knyga

Jobo knygoje aprašomos pamaldaus ir teisaus žmogaus kančios Jobas.

Knygos pavadinimas

Jobo knyga pavadinta pagrindinio veikėjo Jobo vardu. Gali būti, kad šis pavadinimas kyla iš senos tradicijos, kurią galima rasti Ezekiel 14:14 ir Ezekiel 14:20.

Apie Jobą istoriškai nieko nežinoma. Pasakojama, kad jis gyveno Uco krašte, tačiau senovės istorijoje nėra žinoma šalies tokiu pavadinimu.

Turinys

Jobo knygoje svarbiausi keliami klausimai yra susiję su kančios prasme ir Dievo vaidmenimi joje. Per Jobo patirtį susiduriama su šiais klausimais ir bandoma juos spręsti.

Nors Jobas yra sąžiningas ir doras žmogus, jį ištinka daug nelaimių ir vargų. Jobo keturi draugai – Elifazas Temanas, Bildadas Šuachas ir Cofaras Naamatietis ir Elihuvas, paaiškina Jobo kančios priežastį sakydami, kad tikriausiai jis nusidėjo. Dievas visada apdovanoja už gerą elgesį ir baudžia už blogą elgesį. Jobas su tuo nesutinka. Jis nenusipelnė šių vargų, nes yra pamaldus žmogus ir visada gyveno teisiojo žmogaus gyvenimą.

Jobo ir jo draugų diskusijos vyksta prozos pasakojimo rėmuose. Šiame prozos kūrinyje šėtonas, vienas iš dangaus gyventojų, gauna Dievo leidimą išbandyti Jobo pamaldumą ir teisumą. Šėtonas tai daro užtraukdamas Jobui nesėkmes. Tačiau Jobas išlieka ištikimas Dievui ir, kaip matome knygos pabaigoje, už tai yra apdovanojamas.

Tema ir simboliai

Jobo knygos poezija yra aukšto lygio, kupina daugybės vaizdinių, retorinių klausimų ir gražios onomatopėjos (nekalbinių garsų pamėgdžiojimas). Proza parašytų skyrių stilius yra gana paprastas.

Tekstuose svarbų vaidmenį atlieka tokios antitezės pvz.:

  • šviesa, priešinga tamsai;
  • mirtis, priešinga gyvybei;
  • žmogaus silpnumas, priešingas dieviškam visagališkumui;
  • išmintis, priešinga nežinojimui;
  • Dievas prieš šėtoną.

Šios antitezės kartojasi ir teksto pavidalu, klausimuose ir atsakymuose, argumentuose ir kontrargumentuose.

Vieta Biblijoje

Daugelyje Biblijos leidimų Jobo knyga priskiriama poetinėms knygoms, kaip Psalmės ir Giesmių giesmė. Nuo Vulgatos laikų daugelyje Biblijos leidimų šios knygos vieta yra prieš Psalmes.

Hebrajų Biblijoje Jobo knyga priklauso Raštams (Ketuvim).

Žanras

Jobo knyga priklauso vadinamajai išminties literatūrai, kaip ir Patarlių knyga bei Mokytojo knyga. Ši literatūra veikiausiai buvo sukurta profesionalių rašytojų ir poetų, dirbusių rūmuose ir šventyklose. Šios literatūros tikslas – skaitytojui perteikti žinias ir moralinį sąmoningumą.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime