Izaijo knyga

Izaijo vardu pavadinta Biblijos knyga yra pranašiškų tekstų rinkinys. Šios pranašystės apima mažiausiai trijų šimtų metų Izraelio ir Judo istorijos laikotarpį.

Knygos pavadinimas

Izaijo knyga pavadinta pranašo Izaijo, Amoso sūnaus vardu. Pranašas Izaijas gyveno Jeruzalėje 750 –700 m. pr. Kr.

Knygos turinys

Izaijo knyga paprastai skirstoma į tris dalis:

  • Izaijo 1-39: Pirmą pranašysčių rinkinį sudaro 1-39 skyriai. Šiaurinei Izraelio Karalystei ir pietinei Judo Karalystei grėsmę kelia Asirija. Tačiau Izaijas perspėja apie dar didesnį pavojų – pasitikėjimą antiasiriškais aljansais ir bendradarbiavimą su Egiptu. Izaijas rodo, kad žmonės nepasitiki Dievu ir jo sandora. Pranašas įspėja savo klausytojus, kad taip juos ištiks žlugimas.
  • Izaijo 40-55: Antrą pranašysčių rinkinį sudaro 40-55 skyriai. Pranašystėse minimas laikotarpis, kai daugelis žmonių yra išgabenami į Babiloną ir ten lieka gyventi be vilties ar perspektyvų (587-538 m. pr. Kr.).
  • Izaijo 56-66: Trečią rinkinį sudaro 56-66 skyriai. Šios pranašystės susijusios su laikotarpiu po tremtinių sugrįžimo iš Babilono.

Vieta Biblijoje

Izaijas yra vienas iš trijų „didžiųjų pranašų“, taip vadinamų dėl didelės savo knygų apimties: Izaijas, Jeremijas ir Ezekielis.


 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime