2 Samuelio: datavimas

1 ir 2 Samuelis yra didelio istorinio aprašomojo darbo, apimančio Jozuės, Teisėjų, 1 Karalių ir 2 Karalių knygas, dalis. Čia kalbama apie Izraelio ir Judo istoriją iki maždaug 560 m. pr. Kr. Dabartinė knyga turbūt datuojama 550–500 m. pr. Kr.

Tradicinis datavimas

Remiantis tradicine žydų mintimi, abi Samuelio knygos buvo parašytos pranašų Samuelio, Gado ir Natano maždaug 1000 m. pr. Kr.

Šiuolaikinis datavimas

Pasak daugumos šiuolaikinių biblistų, Samuelio knygos yra atskirų pasakojimų kompiliacija – būdinga įvairūs literatūros stiliai, kilmė bei užrašymo laikotarpis. Ši knyga surinkta iš įvairių ankstesnių šaltinių. Buvo naudojami archyvai, kurie buvo nuolat atnaujinami Izraelio ir Judo karalių teismuose. Kai kurie epizodai buvo paimti iš daugiau ar mažiau legendinių pasakojimų rinkinio ir tikriausiai vėliau buvo iš naujo suformuluoti. Kiti pasakojimai atsirado iš giesmių ir administracinių dokumentų rinkinių.

Dabartinės Samuelio knygos yra didžiulio istorinio darbo, apimančio Izraelio istoriją nuo atvykimo į Kanaano žemę iki Babilonijos tremties, dalis. Knygos veikiausiai sudarytos 550–500 m. pr. Kr. laikotarpiu.

Dabar tyrimai parodė, kad vėlesni tekstų perrašytojai, dirbę laikotarpiu tarp 300 m. pr. Kr. ir 200 m. po Kristaus gimimo, koregavo ir išplėtė tekstus.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime