2 Samuelio: struktūra

2 Samuelio 1 skyrius yra 1 Samuelio knygos pasakojimo pabaiga ir apibendrinimas. Tuo tarpu toliau skaitant nuo 2 Samuelio 2 skyriaus, šią knygą galima skirti į tris dalis.

Dovydo karaliavimas

Pirmoje (2 Samuel 2-8) dalyje aprašoma, kaip užtikrintai Dovydas įtvirtina savo karaliavimą Jude ir Izraelyje. Savo teismą jis perkelia iš Hebrono į Jeruzalę, taip pat į Jeruzalę yra atgabenama Sandoros skrynia. Jis ketina pastatyti šventyklą Dievui, tačiau pranašas Natanas jam perduoda, kad šventyklą statys ne jis, o jo sūnus.

Netinkamas Dovydo elgesys

Antrojoje pasakojimo dalyje, prasidedančioje (2 Samuel 9-20 ir besitęsiančioje 1 Kings1-2), pamatome, kad Dovydas tikrai nėra idealus karalius. Jis svetimoteriauja, įvykdo žmogžudystes. Už tai jis yra baudžiamas keturių iš penkių sūnų mirtimi. Dėl savo netinkamo elgesio jis negali imtis reikiamų veiksmų prieš Abšalomą. Tai kelia pavojų karalystės vienybei. Tačiau jo sūnus Saliamonas bus geras karalius.

Pasakojimai, eilėraščiai ir teiginiai

Trečioji knygos dalis prasideda (2 Samuel 21–24) ir yra atskirų pasakojimų, eilėraščių ir teiginių rinkinys. Vėl imamos svarstyti 2 Samuelio 2-8  skyriuose minimos temos. Taip 2 Samuel 24 nusakoma būsima šventyklos vieta, kuri jau buvo paminėta 2 Samuel 7.

2 Samuel 22 esanti giesmė yra beveik tokia pati kaip Psalm 18.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.10
draugaukime