Jozuės knyga

Jozuės knygoje aprašytas Kanaano žemės užkariavimas ir žemės padalijimas tarp Izraelio genčių. Ši knyga taip pat žmones ragina gyventi ištikimai laikantis Mozės paliktų įstatymų.

Knygos pavadinimas

Jozuės knyga pavadinta pagal pagrindinio veikėjo Jozuės vardą, kuris yra Mozės įpėdinis.

Turinys

Jozuės knyga:

  • supažindina skaitytoją apie tai, kaip tarp izraelitų genčių buvo paskirstytos žemės ;
  • ragina skaitytoją gyventi pagal Mozės įstatymą ir išlikti ištikimam vieninteliam, Izraelio Dievui.

Knygoje pasakojama apie Kanaano žemės užkariavimą bei šios teritorijos padalinimą tarp Izraelio genčių. Taip yra įvykdomas Dievo duotas pažadas protėviams. Tačiau didesnė šioje knygoje esančio pasakojimo dalis yra susijusi su tautos ištikimybe ir klusnumu Dievui bei jo duotiems įstatymams. Ištikimybė ir paklusnumas yra tikrosios Jozuės knygos temos.

Smurtas

Jozuės knygoje yra gausu pasakojimų, kupinų smurto. Užkariauti miestai turi būti sugriauti. Pačia kraštutine forma tai reiškia, kad visi šio miesto žmonės ir gyvūnai turi būti nužudyti ir sudeginti, o visas pagrobtas turtas turi būti paskirtas Dievui, nes Dievas yra tas, kuris kariauja už izraelitus.

Kita priežastis, kodėl izraelitai turi nužudyti visus savo priešus, yra tai, kad siekiama užkirsti kelią izraelitams tapti panašiais į priešus. Dievas išlaisvino izraelitus ir jie turi Jam vienam tetarnauti. Jiems negalima nusigręžti nuo Dievo ir garbinti jokių kitų dievų. Ši knyga yra apie Dievo ir jo žmonių santykius.

Stilius

Jozuės knyga parašyta istorinės knygos stiliumi, tačiau joje randame ir pasakojimo, ir didaktinio stiliaus.

Ši knyga parašyta išsamiai: tiek pasakojimai, tiek pateikiami sąrašai yra užrašyti labai išsamiai. Pateikiamuose sąrašuose išvardijami nugalėti karaliai bei regionai, kurie buvo priskirti įvairioms gentims.

Vieta Biblijoje

Jozuės knyga tiesiogiai jungiasi ir tęsia Pakartoto įstatymo knygos pasakojimus. Dėl savo istorinio turinio Jozuės knyga kaip ir Teisėjų, 1 Samuelio bei 2 Samuelio yra laikoma viena iš istorinių knygų.

Hebrajų Biblijoje ši knyga priskiriama Ankstyvųjų pranašų knygoms. Šiose knygose žmonėms nuolat primenamas Mozės įstatymas ir jie įspėjami nelaužyti įsakymų.

Šios knygos yra parašytos žvelgiant iš tremties perspektyvos, taigi skaitydami šias knygas gauname įžvalgų, kaip Izraelio tauta galiausiai patenka į tremties krizę.

 

Susijusios Rašto vietos

Jozuės 1

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime