Pradžios knyga: struktūra

Pradžios knygoje yra dvi atskiros dalys:

Pirmykštė istorija

Genesis 1-11 vaizduojama pirmykštė pasaulio istorija:

  • Pirmuosiuose skyriuose yra pasakojama apie dangaus ir žemės sukūrimą, apie Adomą ir Ievą Edeno sode bei Kainą ir Abelį. Pasakojimai atskleidžia, kokia yra žmogaus prigimtis ir, ką jis sugeba.
  • Toliau mums pasakojama, kaip didelis tvanas užlieja pasaulį, kaip Nojus bei jo šeima buvo išgelbėti arkoje. Tvanas simbolizuoja kūrinijos sunaikinimą, tačiau Dievas teikia naują pradžią.
  • Pradžios knygos  4, 5, 10 ir 11 skyriuose pateiktomis genealogijomis parodoma, kad Adomas yra bendras visos žmonijos protėvis.
  • Pirmykštės istorijos pabaiga yra Babelio bokšto statyba. Šis pasakojimas pateikia paaiškinimą, kodėl tautos yra išsibarstę po žemę ir kalba skirtingomis kalbomis.

Ankstyvoji istorija

Genesis 11–50 esančiuose pasakojimuose apie Izraelio tautos protėvius pateikiama ištisinė šeimos istorija:

  • Pirmiausia pateikiamas pasakojimas apie Terahą ir jo palikuonis, kuriame randame ir pasakojimą apie Abraomą ir Sarą (Genesis 11: 27-25: 18).
  • Toliau pateikiamas pasakojimas apie Izaoką ir jo palikuonis, Izaoko sūnų Jokūbo ir Ezavo gyvenimo istorijos (Genesis 25: 19-36: 43).
  • Paskutinėje Pradžios knygos dalyje pasakojama Jokūbo ir jo palikuonių istorija, joje pagrindinį vaidmenį atlieka Jokūbo sūnus – Juozapas ( Genesis 37: 1-50: 26).

Svarbi šių pasakojimų tema – Dievo duodamas pažadas suteikti palikuonių bei grėsmės, kurios kyla neturint vaikų. Stebina, kad Dievo pažadas įvykdomas ne per vyriausią sūnų (Genesis 21: 2 ir Genesis 27: 1-45).

Susijusios Rašto vietos

Pradžios 21.2

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime